De Onze Lieve Vrouwe Kerk, in de volksmond ook wel de Grote Kerk genoemd, stamt uit de 15e eeuw. Ga naar binnen om de kerk eens goed te bekijken. De toegang is gratis.

In het gebouw, ziet u schuin rechts van de ingang, in het midden van de kerk, het koor. Loop daar naar binnen.

U bevindt zich nu in het hart van de kerk. Wat direct opvalt zijn de graven van hooggeplaatste notabelen en officieren. Rijke Bredase burgers werden vroeger namelijk in de kerk begraven. Dat was een eer. Hoe dichter je bij het altaar lag, des te belangrijker je was.

Kijk ook eens naar de schitterende houtsnedes op de onderkant van de kapittelbanken aan weerszijden van het looppad. Ziet u al enkele opvallende houtsnedes? Niemand minder dan de Burgemeester van Breda vertelt u daar graag meer over. Druk op 'quiz' om meer te weten te komen over deze houtsnedes en de - vaak middeleeuwse - taferelen die ze uitbeelden.

Ook bijzonder is de Prinsenkapel met zijn met bladgoud beklede plafond, waar de voorvaderen van ons Koninklijk Huis begraven liggen. Breda was namelijk vanaf de 15e tot ver in de 16e eeuw de residentie van de Oranje-Nassau's.

De Grote kerk is gebouwd als Katholieke kerk. In de 16e en 17e eeuw is de kerk afwisselend katholiek en protestants geweest. Vanaf 1637 is de kerk eigendom van de protestantse gemeente. Tegenwoordig worden naast kerkdiensten vooral tentoonstellingen en vergaderingen in de kerk gehouden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb